Home

Ģeogrāfa raksturu jeb dabu nav iespējams atklāt, meklējot atbildes uz jautājumu – kas ir ģeogrāfs. Tā vietā ir jāpievērš uzmanība tam, kāds ir ģeogrāfs vai – ko dara ģeogrāfs?, un  tautoloģiskais formulējums “ģeogrāfs nodarbojas ar ģeogrāfiju” noteikti nav atbilde.

Ģeogrāfs ir īpašas sugas cilvēks ar savdabīgu raksturu, caurredzošu skatienu, atvērtu prātu un nemiera garu sirdī.

Kādas tad ir ģeogrāfam zīmīgākās piemītošās īpašības?

> izzinātkāre jeb iekšējais dzinulis, kas liek iet un darīt, meklēt, pētīt, atklāt, vērot apkārtnotiekošo, ielūkoties tur, kur citi neskatās vai kam paiet garām, doties turp, kur citi met līkumu ar piebildi “tur jau nekā nav”, jo ģeogrāfs ikvienā vietā var atrast kaut ko.

> saprastazarts – tie ir nerimstoši jautājumi, kas tirda un liek meklēt atbildes, skaidrojumus, pretrunas un to cēloņus. kur ved šis ceļš? kāpēc tā zīme uzstādīta tieši tur? kāpēc šai mājai apkārt ir sēta, bet tai– nav?, utt.

> domāšana- spēja, ar kuras palīdzību novērotais vai uzzinātais tiek mēģināts tikt saprasts un tam iedota jēga. Domāšanu iemācīt nevar, taču to var attīstīt. Jebkurš.

image

Telpiskā domāšana ļauj veidot mentālas “hologrammas” – saprast un iztēloties lietu savstarpējo izvietojumu telpiski, kas īpaši noder gan orientējoties telpā, gan veidojot un lasot kartes. Tāpat telpiskā domāšana iet roku rokā ar dažādlīmeņa jeb mērogu domāšanu.

Kritiskā domāšana liek uzdot jautājumus, ieraudzīt telpiskas pretrunas, nesakritības,”rakt” dziļāk vai citā virzienā.

Radošā domāšana ļauj apzināties, ka ir iespējami citi virzieni, vienlaikus mudinot uzdrīkstēties darīt citādāk, ne tā kā ierasts.

Ģeogrāfs ir  pētnieks- klaiņotājs? Jā, arī.  Tas ir cilvēks, kas interesējas par to, kas notiek apkārt, spēj ieraudzīt kopsakarības vai nepamanītu potenciālu. Ģeogrāfs ir tas, kurš ne vien pats iet pie kalna, bet arī cenšas saprast, kādēļ iet pie šī, nevis cita kalna, pa kuru ceļu labāk iet, un kādēļ nokļūt pie kalna ir svarīgi.

Tomēr ģeogrāfs nav tikai tā dēvējamais hobijģeogrāfs, ko senākos laikos praktizēja dziesminieki, mūki vai aitu gani, kas lielākoties atradās ceļā un redzēto centās atspoguļot savās interpretācijās, bet mūsdienās  ir pārdzimuši kā pilsētu bradātāji vai vienatnie backpackeri, (vai ģeogrāfisku blogu rakstītāji)..

Ģeogrāfs ir intelektuālis ar plašu zināšanu loku, kas ne vien vāc faktus un uzkrāj zinības, bet piedalās kopējā zināšanu veidošanā un izplatīšanā. Ģeogrāfa spēkos un uzdevums ir ne vien aprakstīt pasauli, bet arī spēt ieraudzīt, kāda tā varētu būt, un parādīt, ka ir iespējams  “citādāk,labāk”.  Tas arī nozīmē mudināt ikvienu iztēloties un līdzdarboties pasaules radīšanā, jo kas tad ir nākotne, ja ne materializējusies iztēle.

Komentēt